Op 18 mei 2007 ontsnapte de mannetjesgorilla Bokito uit zijn verblijf in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Nadat hij zich ‘kwaad’ had gemaakt over stenengooiende kinderen maakte een vaste bezoekster oogcontact, en lachte naar hem. En dat was de druppel, omdat gorilla’s ontblote tanden als niet onderdanig ervaren. De gorilla sprong vervolgens over de gracht van bijna vier meter en beet de vrouw meer dan honderd keer. Hij sleurde haar enkele meters mee. Een verbrijzelde hand, een gebroken pols en een dubbele armbreuk. Ook haar borstkas was ingedrukt.
Vervolgens begeeft het getergde dier zich naar een drukbezocht terras en restaurant in het park, waar hij flink huishield. Mensen duiken weg onder de tafels, en houden zich doodstil. Bokito slaat alles aan de kant wat op z’n pad komt. Nog drie andere mensen raakten gewond. Uiteindelijk werd hij na een uur door een dokter met een verdovingsgeweer uitgeschakeld, waarna hij in zijn kooi werd teruggeplaatst. Ondertussen was wel de hele dierentuin, waar duizenden mensen aanwezig waren, ontruimd.
De vrouw belandde met botbreuken en bijtwonden in het ziekenhuis. Bokito bleef echter haar favoriete dier. In een interview met de Telegraaf, enkele dagen na het ongeluk zei ze het volgende: “Hij is en blijft mijn lieveling. Sinds hij in Blijdorp zit, maak ik contact met hem. Als ik mijn hand op het glas legde, deed hij hetzelfde. Als ik naar hem lachte, lachte hij terug” De directeur van Blijdorp merkte het volgende op: “Vaste bezoekers, zoals zij, lachen naar de gorilla en zien hem teruglachen. Alleen lacht een gorilla nooit. Als hij zijn bovenlip optilt, dan is dat uit dreiging.” Later bleek het toch iets anders te liggen, en heeft Bokito de vrouw waarschijnlijk gewoon gezien als een gorillavrouwtje wat wel onderdanig was… maar hij zou gefrustreerd raken omdat ze iedere keer weer weg ging. Op het moment dat Bokito de vrouw aanviel stond ze naar andere apen te kijken. Dat zou natuurlijk ook een rol gespeeld kunnen hebben.
De dierentuin kreeg een claim aan de broek, Bokito bleef een tijdje binnen en de dierentuin nam maatregelen om herhaling te voorkomen. Bokito werd best populair in Nederland. Er zijn zelfs mensen die de vergelijking met Knut, het populaire Berlijnse ijsbeertje, durfden te maken.
In 2007 werd het woord ‘bokitoproof’ verkozen tot woord van het jaar. Bokitoproof betekent dat een dierentuin ‘uitbraakveilig’ is.